Har sikla etter prisen i 20 år

16 thoughts on “Har sikla etter prisen i 20 år”

 1. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from
  somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your design. Many thanks

 2. Admiring the time and effort you put into your blog
  and in depth information you present. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out
  of date rehashed material. Excellent read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 3. What’s up friends, how is all, and what you
  would like to say about this piece of writing, in my
  view its truly awesome in support of me.

 4. Hmm is anyone else experiencing problems with the images
  on this blog loading? I’m trying to figure out
  if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 5. My spouse and I absolutely love your blog and find
  almost all of your post’s to be what precisely I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind publishing a
  post or elaborating on a few of the subjects you write concerning here.
  Again, awesome blog!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.

Arill Riise var svært glad da han fekk Kringkastingsprisen 2016. – Eg har lagt merke til prisvinnarane kvart år, og håpa at eg ein gong kanskje skulle få han sjølv. Dette har eg sikla på lenge, sa nyhendeankeret under prisutdelinga.

Kringkastingsringen tok turen til Bergen for å dele ut prisen fredag 2. desember. Om lag tjuefem menneske var møtt opp i Ervingen kulturhus for å heidre vinnaren.

– Det er ei stor ære å få same utmerking som mellom andre Herbjørn Sørebø, Hartvig Kiran og Arthur Klæbo har fått prisen før meg. Det er både inspirerande og forpliktande – eg må vera kravstor til meg sjølv i det daglege, og skal halde fram med å finslipe språket mitt enda meir enn før, sa prisvinnaren.

Riise understreker kor viktig det er å arbeide med språket kvar einaste dag, viss ikkje blir det til slutt likegyldig for dei som høyrer på. Ein blir aldri ein utlærd språkbrukar, meiner han. Sjølv har Riise vald å bruke ein munnleg og aktiv nynorsk i TV2, der det aller viktigaste er å bli forstått.

Ei ryggstø for dialektane

Journalisten frå Sæbø starta karrieren i NRK i 1983. Der var han programleiar for mellom anna Norge Rundt, Sommeråpent og Dagsrevyen. Sidan 2006 har vi sett han på TV2 i program som God Morgen, Norge og Landstinget. I dag er han nyhendeanker i hovudssendingane til TV2 Nyheter.

I grunngjevinga til juryen står det mellom anna at Arill Riise er ein tydeleg og stødig språkbrukar som formidlar nyhende på eit tilnærma normert nynorsk. Han trekkjer sjølv fram normaltalemål som ei viktig ryggstø for dialektane. Men overgangen til normert språk var ikkje berre enkel.

– Det var eit tap å sleppe dialekten min. Da eg arbeidde i NRK Møre og Romsdal fekk eg beskjed om at eg måtte prate normert, for nordmøringane forstod ikkje ørstadialekt! Men seinare, særleg etter eg flytta til Oslo, var nynorsken god å stø seg på. Eg vil gjerne nytte høvet til å takke Asbjørn Gjerde, han var på mange måtar den språklege mentoren min.

Språkleg mangfald

I takketala sa Riise at han aldri har fått kjeft for språket sitt, eller at han har møtt på hindringar som nynorskbrukar. Han meiner at nordmenn har blitt rausare når det gjeld språkleg mangfald. Prisvinnaren er heller ikkje redd for framtida til nynorsken i TV2.

– To av tre nyhendeanker på TV2 er nynorskbrukarar. Vi er den einaste kanalen i Noreg som har eit mannleg nynorskanker. Mange unge journalistar nyttar nynorsk. TV2 har ein raus språkpolitikk der det er viktig å spegle heile folket. Eg synest det fungerer godt utan at det finst eit språkkrav i TV2. Det er langt viktigare at hovudkontoret held fram med å liggje i Bergen. I Oslo blir ein lett sogen inn i hovudstadsspråket. Riise avslutta med å seia at prisen er ein stor inspirasjon til å «gønne på» vidare.

riise-stort-nett